Как празнуват Великден на остров Хиос
Как празнуват Великден на остров Хиос

Всяка година по Великден гръцкият остров Хиос се превръща в истинска атракция за туристите. Жителите му празнуват Възкресение Христово с фойерверки и истинска ракетна война. Традицията е от векове и най-силно се пази в град Врондадос. Службата в полунощ в църквите от двете страни на долината е сигнал за ракетите.
 

Стрелбата продължава часове наред и в нея се включват стотици хора.  Докато хората в храмовете се молят, отвън кипи истинска битка. Целта е да се улучи камбанарията на отсрещната църква. Понякога обаче се случва някой неточен мерник да отнесе и част от нечий покрив, но жителите там вече са свикнали със щетите.

 

Смята се, че ритуалът "великденска ракетна война" води началото си от група моряци, които след битка с пирати, стоварили по Великден малките оръдия от корабите си на острова и ги прострелвали. Турците обаче им взели оръдията от съображение за сигурност. Тогава гърците продължили необичайното състезание с пиротехника.

 

Тази година на острова бяха изстреляни повече от 60 000 ракети. За да запазят  традицията жива властите в града вече обявиха, че ще платят за всички щети, нанесени по време на великденския обстрел.